Activiteiten voor de jeugd


De WMG organiseert verschillende natuureducatieve activiteiten voor kinderen. De Aardhommels, Aardmannetjes en Aardsterren zijn jeugdnatuurclubs die regelmatig de natuur in trekken, onder deskundige begeleiding. Daarnaast verlenen we al vele jaren medewerking aan natuurprojecten van Groesbeekse basisscholen, bijvoorbeeld in de Foeperpot. Ook organiseren we incidenteel educatieve activiteiten voor de jeugd. Alle activiteiten worden door vrijwilligers begeleid/uitgevoerd.

(29 augustus 2018)
Meedoen met de Aardhommels
Het nieuwe seizoen van de jeugdnatuurclubs van de WMG is weer begonnen. Op 1 september komen de Aardhommels (jeugd 8 t/m 12 jaar) voor het eerst na de vakantie weer bij elkaar (daarna tweewekelijks vanaf 22 september - dus de even weken). Elke twee weken trekken ze er op zaterdagochtend op uit: in de natuur is altijd iets te ontdekken en te beleven. Bij de Aardhommels is plek voor nieuwe deelnemers. Heb je belangstelling, meld je dan snel aan.

Aardhommels
De Aardhommels is de natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Deze groep bestaat al sinds 1993. De kinderen zijn vooral praktisch bezig; iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit. Zo worden er onder deskundige begeleiding roofvogelkuikens geringd, nestkasten getimmerd en braakballen uitgeplozen. Of wordt het mierenleven onder de loep genomen. Of struint de groep door natuurgebieden op zoek naar interessante dingen. Buiten in de natuur is altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Natuureducatie staat voorop. Ook doen de Aardhommels vaak mee met een zwerfvuilopruimactie en zijn ze van de partij op de Landelijke Natuurwerkdag die ieder jaar in november plaatsvindt. De Aardhommels worden begeleid door de vrijwilligers Henny Brinkhof en Erik Lamers, met hulpleiding van oud-Aardhommel Britt.

Wil je meedoen en meer te weten komen over de natuur, meld je dan aan via tullekesbom@wmg-groesbeek.nl

Er wordt van je verwacht dat je belangstelling hebt voor de natuur en dat je zelfstandig kunt fietsen. We trekken er meestal met de fiets op uit. De kosten zijn 1 euro per keer (voor chocomel/koek en evt. materialen). De eerste bijeenkomst is op zaterdag 1 september, daarna vanaf 22 september (de even weken) elke twee weken.

Aardmannetjes
Sinds 2005 zijn er ook twee natuurclubs actief voor jongere kinderen, van 6 t/m 8 jaar: de Aardmannetjes en de Aardsterren. Vanaf september 2017 richten de Aardsterren zich op het natuurtekenen (zie hieronder). De Aardmannetjes gaan meestal 1 x per maand op pad, op zaterdagmorgen. Afgelopen jaar hebben zij bijvoorbeeld het ringen van jonge kerkuilen meegemaakt. Het mogen vasthouden van zo'n jonge vogel is voor de kinderen een bijzondere ervaring. De Aardmannetjes worden begeleid door Dianne de Bruin.

Natuurtekenen met de Aardsterren
In september 2017 van het afgelopen jaar is er bij natuurclub De Aardsterren een start gemaakt met Natuurtekenen voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. Afhankelijk van het weer/seizoen wordt er binnen of op locatie getekend. De kinderen werken aan zelfgekozen onderwerpen die onder begeleiding worden uitgewerkt en korte opdrachtjes die hun vaardigheid voor het tekenen en de materialen vergroten. Alles wat met de natuur te maken heeft kan getekend worden. Tekenonderwerpen tot nu toe waren: vogels, de vos, insecten, bloemen, landschap en structuur in de natuur. Het (kleur-) potlood is de basis, daarnaast wordt er met verf, krijt en houtskool ontdekt welke mogelijkheden deze materialen bieden. De kinderen die meedoen, vinden het leuk om te tekenen en zijn graag bezig in of met de natuur. De groep is niet zo groot waardoor ieder kind de aandacht krijgt om aan de slag te kunnen en te blijven. Het Natuurtekenen vindt plaats op zaterdagochtend, een keer in de 2 á 3 weken van 10.00 tot 12.00 uur vanuit De Tûllekesbom. Er is nog plaats voor nieuwe aanmeldingen. Denk je dat jouw kind het leuk vindt om mee te doen, neem dan contact op via bestuur@wmg-groesbeek.nl ter attentie van Annemieke Nillessen die de Aardsterren begeleidt.

Meedoen?
Klik hier voor een impressie. Heb je belangstelling om mee te doen met een van deze groepen, neem dan tijdig contact op met de WMG. Er kan een wachtlijst zijn.

NLdoet 2018: nestkasten gemaakt
Op 10 maart 2018 vond de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet van het Oranjefonds plaats. Zo'n 25 kinderen kwamen naar de Tullekesbom om daar een nestkast in elkaar te zetten. Het materiaal voor de nestkasten was dit keer geleverd door Pluryn. Henk Klaassen zorgde voor de benodigde apparatuur en de instructies. Het werk verliep vlot: sommige kinderen kregen er zoveel zin in dat ze meerdere nestkasten hebben gemaakt. De kasten die niet mee naar huis zijn gegaan, krijgen een mooi plaatsje in het Avonturenbos. Tips voor het ophangen van de nestkast