"Natuur op het spoor"

"Natuur op het spoor" is een initiatief van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) en het NABU-Naturschutzstation Niederrhein in Kranenburg. Met dit project willen zij voorzien in de informatiebehoefte bij gebruikers van de Grenzlanddraisine over natuur, landschap en geschiedenis van het grensgebied tussen Groesbeek en Kleve waar de draisines rijden.
Draisinegangers en andere belangstellenden kunnen gebruik maken van de volgende producten:

1. Gidsje voor onderweg
Onder de titel 'Natuur op het spoor' is een aantrekkelijk gidsje verkrijgbaar bij o.a. de draisinestations van Groesbeek, Kranenburg en Kleve. Dit kleurige en informatieve gidsje laat de draisinegangers onderweg kennismaken met de geschiedenis van het landschap, de dorpen en bezienswaardigheden van het grensgebied.

Het gidsje (52 pagina's, Nederlands- of Duitstalig) is voor € 2 te koop bij alle draisinestations, het Bezoekerscentrum in Kranenburg, Kleve Marketing, VVV Groesbeek en rechtstreeks bij het NABU-Naturschutzstation Niederrhein in Kranenburg.

2. Audiotour
Wie geen zin heeft om te lezen, kan via een audiotour meer te weten komen over het grensgebied tussen Groesbeek en Kleve. De audiotour moet u van te voren downloaden en installeren op uw mp3-speler of mobiele telefoon. Onderweg kunt u dan op 15 gemarkeerde punten langs de spoorlijn luisteren naar geluidsfragmenten. Voor het traject tussen Groesbeek en Kranenburg heeft u de nummers 10 t/m 15 nodig, en tussen Kranenburg en Kleve nummers 1 t/m 10.

U kunt hier de gehele audiotour downloaden (zip-bestand, 37 Mb):
audiotour.zip

Als u de Duitstalige versie wilt downloaden, kunt u dat doen via deze link naar de website van het NABU Naturschutzstation Niederrhein

3. Wandelfolder Ommetje Groesbeek
Speciaal voor draisinegangers die de tijd tussen aankomst en vertrek op een actieve en aantrekkelijke manier willen doorbrengen, is er een korte wandelroute van ongeveer 45 minuten door Groesbeek uitgezet. Tijdens de wandeling, door het dorpscentrum en langs de bosrand, is voldoende gelegenheid om onderweg iets te eten of te drinken.
De gratis wandelfolder voor draisinegangers is zowel in het Nederlands als Duits verkrijgbaar bij het draisinestation.

Gaat u liever met een gids op stap die u onderweg vertelt over de geschiedenis van Groesbeek? Vraag dan een begeleide rondwandeling aan bij Landschapsbeheer Groesbeek. Reservering vooraf is noodzakelijk.

4. Begeleide rondwandeling Kranenburg
Op aanvraag kunnen groepen een begeleide rondwandeling door Kranenburg maken. Gidsen van het NABU-Naturschutzstation vertellen tijdens deze korte wandeling allerlei wetenswaardigheden over natuur en cultuur in het oude stadje. Er zijn ook Nederlands sprekende gidsen beschikbaar.

Meer informatie: NABU Naturschutzstation Niederrhein.
Tel. (00-49)2826-9187600.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van: