Activiteiten voor de jeugd


De WMG organiseert verschillende natuureducatieve activiteiten voor kinderen. De Aardhommels, Aardmannetjes en Aardsterren zijn jeugdnatuurclubs die regelmatig de natuur in trekken, onder deskundige begeleiding. Daarnaast verlenen we al vele jaren medewerking aan natuurprojecten van Groesbeekse basisscholen, bijvoorbeeld in de Foeperpot. Ook organiseren we incidenteel educatieve activiteiten voor de jeugd. Alle activiteiten worden door vrijwilligers begeleid/uitgevoerd.

NLdoet 2022: nestkasten maken
Dankzij het Oranjefonds kunnen we ieder jaar een mooie activiteit van NLdoet voor de jeugd organiseren; het timmeren van een nestkast is het populairst, dus dat gaan we dit jaar weer doen. Op zaterdag 12 maart, van 9-12 uur. Wij zorgen voor de materialen, ieder kind mag een nestkast in elkaar zetten en mee naar huis nemen om in de tuin op te hangen. Aanmelden via de website van NLdoet (klik op het logo hiernaast)
Tips voor het ophangen van de nestkast

Nieuwe jeugdgroep voor 6-8 jaar van start
Omdat er al lange tijd een wachtlijst was voor deelname aan de Aardmannetjes begint in januari 2022 een nieuwe jeugdgroep van de WMG, voor kinderen van 6-8 jaar. Begeleider van de Aardsterren is Remco Vogel. Ook deze groep is inmiddels vol.

Seizoen 2021/2022: we zijn begonnen!
Zowel de Aardhommels (vanaf 9 jaar) als de Aardmannetjes (6-8 jaar) zijn weer op volle sterkte en hebben hun eerste bijeenkomsten gehad. Op een oproep van Henny Brinkhof aan kinderen om zich te melden als nieuwe Aardhommel is enthousiast gereageerd, de groep zit vol. We denken momenteel na over een nieuwe jeugdgroep.
(Algemeen) contactpersoon van de jeugdactiviteiten is Henny Brinkhof, tel. 024 3974221 of email tullekesbom@wmg-groesbeek.nl.

Aardhommels
De Aardhommels is de natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Deze groep bestaat al sinds 1993. De kinderen zijn vooral praktisch bezig; iedere twee weken (seizoen 2018/2019 is dat in de even weken) trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit. Zo worden er onder deskundige begeleiding roofvogelkuikens geringd, nestkasten getimmerd en braakballen uitgeplozen. Of wordt het mierenleven onder de loep genomen. Of struint de groep door natuurgebieden op zoek naar interessante dingen. Buiten in de natuur is altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Natuureducatie staat voorop. Ook doen de Aardhommels vaak mee met een zwerfvuilopruimactie en zijn ze van de partij op de Landelijke Natuurwerkdag die ieder jaar in november plaatsvindt. De Aardhommels worden begeleid door de vrijwilligers Henny Brinkhof en Erik Lamers, met hulpleiding van oud-Aardhommel Britt.

Wil je meedoen en meer te weten komen over de natuur, meld je dan aan via tullekesbom@wmg-groesbeek.nl. Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe seizoen, je kunt er altijd bij.

Er wordt van je verwacht dat je belangstelling hebt voor de natuur en dat je zelfstandig kunt fietsen. We trekken er meestal met de fiets op uit. De kosten zijn 1 euro per keer (voor chocomel/koek en evt. materialen). We verzamelen om 9 uur in de Tullekesbom en zijn meestal rond 12 uur weer terug. Om de twee weken (in de even weken) op zaterdagochtend.

Aardmannetjes
Voor jongere kinderen, in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar is er ook een natuurclub: de Aardmannetjes. Zij gaan meestal 1 x per maand op pad, op zaterdagmorgen. Afgelopen jaar hebben zij bijvoorbeeld het ringen van jonge kerkuilen meegemaakt. Het mogen vasthouden van zo'n jonge vogel is voor de kinderen een bijzondere ervaring. De Aardmannetjes worden begeleid door Dianne de Bruin.

Meedoen?
Klik hier voor een impressie. Heb je belangstelling om mee te doen met een van deze groepen, neem dan tijdig contact op met de WMG. Er kan een wachtlijst zijn.