Activiteiten voor de jeugd


De WMG organiseert verschillende natuureducatieve activiteiten voor kinderen. De Aardhommels, Aardmannetjes en Aardsterren zijn jeugdnatuurclubs die regelmatig de natuur in trekken, onder deskundige begeleiding. Daarnaast verlenen we al vele jaren medewerking aan natuurprojecten van Groesbeekse basisscholen, bijvoorbeeld in de Foeperpot. Ook organiseren we incidenteel educatieve activiteiten voor de jeugd. Alle activiteiten worden door vrijwilligers begeleid/uitgevoerd.

NLdoet 2023: insectenhotels gemaakt
Dankzij het Oranjefonds kunnen we ieder jaar een mooie activiteit van NLdoet voor de jeugd organiseren; dit jaar hebben we gekozen voor het maken van een insectenhotel. Op zaterdag 11 maart kwamen ca. 30 kinderen naar de Tullekesbom om een insectenhotel in elkaar te zetten en te vullen met allerlei materialen: bamboe, riet, brandnetelstengels, maar ook klei en schapenwol. De bouwpakketten zijn gemaakt door Pluryn. Het was weer een prachtige ochtend, mede dankzij het lentezonnetje. Hang het hotel op een zonnige, luwe plek en je mag binnenkort de eerste gasten verwachten. Zorg wel voor bloemen in je tuin waar bijen en hommels nectar en stuifmeel kunnen verzamelen.

Nieuwe jeugdgroep voor 6-8 jaar van gestart
Omdat er al lange tijd een wachtlijst was voor deelname aan de Aardmannetjes is in januari 2022 een nieuwe jeugdgroep van de WMG opgestart, voor kinderen van 6-8 jaar. Begeleider van de Aardsterren is Remco Vogel.

Seizoen 2022/2023
Zowel de Aardhommels (vanaf 9 jaar) als de Aardmannetjes en Aardsterren (6-8 jaar) zijn weer op volle sterkte en hebben hun eerste bijeenkomst gehad.
(Algemeen) contactpersoon van de jeugdactiviteiten is Henny Brinkhof, tel. 024 3974221 of email tullekesbom@wmg-groesbeek.nl.

Aardhommels
De Aardhommels is de natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Deze groep bestaat al sinds 1993. De kinderen zijn vooral praktisch bezig; iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit. Zo worden er onder deskundige begeleiding roofvogelkuikens geringd, nestkasten getimmerd en braakballen uitgeplozen. Of wordt het mierenleven onder de loep genomen. Of struint de groep door natuurgebieden op zoek naar interessante dingen. Buiten in de natuur is altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Natuureducatie staat voorop. Ook doen de Aardhommels vaak mee met een zwerfvuilopruimactie en zijn ze van de partij op de Landelijke Natuurwerkdag die ieder jaar in november plaatsvindt. De Aardhommels worden begeleid door de vrijwilligers Henny Brinkhof en Erik Lamers, met hulpleiding van oud-Aardhommel Britt.

Wil je meedoen en meer te weten komen over de natuur, meld je dan aan via tullekesbom@wmg-groesbeek.nl. Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe seizoen, je kunt er altijd bij.

Er wordt van je verwacht dat je belangstelling hebt voor de natuur en dat je zelfstandig kunt fietsen. We trekken er meestal met de fiets op uit. De kosten zijn 1 euro per keer (voor chocomel/koek en evt. materialen). We verzamelen om 9 uur in de Tullekesbom en zijn meestal rond 12 uur weer terug. Om de twee weken (in de even weken) op zaterdagochtend.

Aardmannetjes en Aardsterren
Voor jongere kinderen, in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar zijn er twee natuurclubs: de Aardmannetjes en de Aardsterren. Deze gaan meestal 1 x per maand op pad, ook op zaterdagmorgen. De Aardmannetjes worden begeleid door Dianne de Bruin, de Aardsterren door Remco Vogel.

Meedoen?
Heb je belangstelling om mee te doen met een van deze groepen, neem dan contact op met de WMG, via tullekesbom@wmg-groesbeek.nl. Je hoort dan of je meteen mee kan gaan doen, maar er kan misschien ook een wachtlijst zijn.