LBG-wandeling Dekkerswald

Van de wandeling van 27 oktober 2013 is een boekje gemaakt waarin de geschiedenis van 100 jaar Dekkerswald uitgebreid aan bod komt. U kunt het boekje hier bekijken (pdf, webversie of printen (pdf printversie: dubbelzijdig printen op A4 en dubbelvouwen tot boekje op A5 formaat).

Landschapsbeheer Groesbeek

Landelijke Natuurwerkdag op 4 november in de spoorkuil
Op zaterdag 4 november 2023 tijdens de Landelijke Natuurwerkdag gaat Landschapsbeheer Groesbeek aan de slag in de spoorkuil. Ter hoogte van de reptielenschermen gaan we bomen en struiken terugzetten/afzagen op de noordhelling (de kant waar de zon op schijnt, ideaal leefgebied voor reptielen). Door teveel schaduw is het gebied ongeschikt aan het worden voor reptielen.
Alle hulp is welkom! We starten om 9 uur 's morgens. Meer info volgt. Wil je eenmalig komen meewerken, of ervaren of vrijwilligerswerk bij LBG iets voor je is, dan is dit de ideale gelegenheid.

Publieksexcursies 2023
Ook in 2023 organiseert Landschapsbeheer Groesbeek weer een viertal leuke publiekswandelingen door de mooie natuur in en rond Groesbeek. Dit jaar staan resp. Reichswald, De Bruuk, Biesselt/Groesbeeks bos en Dekkerswald op het programma. En zoals gebruikelijk is deelname gratis. Meer info

Landschapsbeheer seizoen 2023/2024
De vakantie en het broedseizoen zijn voorbij, dat betekent dat de vrijwilligers van Landschapsbeheer Groesbeek weer aan de slag gaan. De vaste werkochtenden vinden plaats op de eerste zaterdag van de maand, van 9-12 u. Buiten in de natuur werken is goed voor hoofd en lijf! Wil je een keer komen meewerken om te ervaren of deze activiteit iets voor je is, dan ben je van harte welkom. Neem daarvoor contact op met Gijs Looijen (zie onderaan deze pagina).

Natuurwerkdag 2022, bedankt!
Ter gelegenheid van de landelijke Natuurwerkdag 2022 op 5 november is in Groesbeek dit jaar gewerkt in het Spoorgat, een klein natuurperceel in het buitengebied langs de voormalige spoorlijn. Met zo'n 30 deelnemers is overhangend struweel teruggesnoeid en maaisel opgeruimd. Aan de eind van de ochtend was de klus met veel enthousiasme geklaard. Hartelijk dank aan allen die hebben meegewerkt.


Over LBG: Handen uit de mouwen
Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) is de afdeling binnen de Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal waarin vooral practisch werk wordt verricht op het gebied van onderhoud en beheer van het landschap. Een keer per maand, op zaterdag tussen 9 en 12 uur steken de vrijwilligers de handen uit de mouwen. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het snoeien van struweel, het knotten van bomen, het plaggen van bermen en maaien en hooien op die plaatsen waar geen landbouwmachines kunnen komen. Jaarlijks in november doet LBG mee aan de Landelijke Natuurwerkdag.
Verder organiseert LBG landschapswandelingen door steeds weer een ander deel van de gemeente. Ook worden er in de winterperiode informatieavonden gehouden over een bepaald onderwerp uit de natuur.


Wilt u meedoen?
Natuurliefhebbers die graag aan de slag gaan voor het Groesbeekse landschap zijn van harte welkom in de werkgroep Landschapsbeheer Groesbeek (LBG).

Contactpersonen zijn:
Peter Pouwels, p.pouwels@t-mobilethuis.nl
Paul Leenders, tel 024 3972405 (informatieavonden).
Ook kunt u bij hen terecht voor het aanvragen van een wandeling op verzoek. Voor de organisatie daarvan wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Gijs Looijen (vrijwillig landschapsbeheer), gijslooijen@gmail.com